lördag 21 december 2013

Att tolerera det goda våldet!

Det är vansinnigt enkelt att genomskåda den pågående, ensidiga debatten kring rasism och nazism. En debatt som tvingar oss betraktare att undra om det verkligen är så naiva våra politiker och journalister är, eller om de är så listiga att de vill tvinga oss att anamma en bild som delvis överensstämmer med verkligheten, och delvis inte?

Tusentals människor kommer att delta i demonstrationen mot rasism i Kärtop imorgon 22/12- 2013. Man blir varmt om hjärtat över att så många människor vill markera att i vårt Sverige vill vi inte ha rasister, nazister och fascister. En inställning som jag alltid haft då jag deltog i demonstrationer och stod med de kloka människor som är emot rasism, lika mycket som de är emot våld för att bekämpa rasism, SNAIV (Aktivt icke våld). Bland mina mejl läser jag inbjudan till demonstrationen och funderar över det fantastiska tillfället att säga nej till rasism! Men i den här demonstrationen kommer folk att stå sida vid sida med AFA, RF och andra vänsterextremistiska rörelser och därmed bekräftar man det samhälleligt omtalande erkännandet och acceptansen av "Det goda våldet" .

Nej, säger jag! Det goda våldet är lika illa som det onda våldet, vänsterextremister är lika farliga som högerextremister, islamister liksom all slags extremism. Att manifestera sida vid sida med AFA-aktivister signalerar fel moraliska budskap, där vi på grund av vår avsky för rasism tål det goda våldet, och där vår nolltolerans gentemot rasism tål rasistiskt agerande i det godas syfte och där vi i vår strävan efter ett Sverige fritt från rasism och nazism hamnar i ett Sverige där extrem vänster utmålas som hjältar och samhällspoliser.

Jag ser inte någon som helst skillnad mellan högerextremister och vänsterextremister (SMR och AFA). Det äkta kampen mot rasism bör således börja med en konsekvent inställning och nolltolerans gentemot all fascism och all rasism oavsett inom vilka grupper detta existerar. Nolltolerans gentemot trångsynta människor !

Man skulle vilja att folk tar ställning mot alla totalitära ideologier, men detta sker inte genom att man organiserar sin världsbild i rent/orent, acceptabelt/oacceptabelt, gott våld/ ont våld, detta är livsfarligt för ett samhälle, detta är demokratins nedgång. Nåväl, de antidemokratiska strömningarna behöver synliggöras oavsett avsändare, men jag vänder ryggen mot den outtalade toleransen gentemot vänsterextremismen som dominerar media och samhällsdebatten men även i akademiska kretsar! Är det för mycket begärt att kunna vara konsekvent i det här landet?


10 kommentarer:

 1. Tack för dina insiktsfulla rader om varför vi inte bör demonstrera idag! Igår morse trodde jag att jag skulle deltaga men en väninnas milda påpekanden om att tidningen Metro varnade ensamma människor att åka dit fick mig att komma till insikt om att inte göra det, dessutom har jag lovat son och dotter i Stockholm att inte deltaga heller. Det är viktigare att vi i vår vardag ständigt visar motstånd gentemot fascism i dess olika former

  SvaraRadera
 2. Bra insikter. Våld löser ingenting och att ge folk indirekt hjältestatus för det är skrämmande.

  SvaraRadera
 3. Klokt - ställer dock inte upp på att tala om vänsterextremt våld som det "goda" våldet. det samhälle de vill skapa är lika förtryckande som det samhälle som nazisterna vill skapa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uttrycket "Det goda våldet" är min egen beskrivning av hur detta tolkas ur vänsterextremisternas perspektiv. "Det goda våldet" är egentligen en konsekvens av ”det onda våldet” som praktiseras av "högerextremister". Detta är ett resultat på ett redan existerat våld. Däremot hävdar jag att lösningen inte är att bemöta våld med våld utan genom att skapa möjligheter till ett nyttigt samtal-intressant möte och diskussion. Våld åstadkommer enbart hat och förakt och bygger murar människor emellan, detta är det sista som vi behöver i vårt samhälle!

   Radera
 4. Bra skrivet!
  Denna inkonsekvens som hela det sk. "etablissemanget" uppvisar är minst sagt häpnadsväckande, närmas skrämmande, där politiskt våld etc. anses som mer allvarligt, eller mycket mindre allvarligt, beroende på vem förövare och offer är där, vänsterfascisternas våld närmast ses som legitimt.

  Detta beror sannolikt en hel del på att journalister och skribenter på landets etablerade medier själva har kopplingar till olika vänsterextremistiska grupper.
  Detta framgår i denna debatt som ändes för ett par år sedan på Axess-TV där bla. Expressens Niklas Svensson deltar och belyser detta.
  Del 1: www.youtube.com/watch?v=L1gy0X0Zfx4&feature=youtu.be
  Del 2: www.youtube.com/watch?v=6_by4_ZUfWk
  Del 3: www.youtube.com/watch?v=YR18XmcC7M0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Absolut! Median har en stor påverkan på att legitimera detta våld och få det att framstå som ”den goda, heliga kampen mot rasism”!

   Radera
 5. Trist hur du tappat perspektiven helt. Trist att man kan sjunka så lågt och så fort. Du är så förtrollad av alla falska applåder från sveriges mer kända rasister och nazister att du är beredd att bidra till den rasistiska diskursen. Du konverserar med Dispatch internationalfolk och välkomnar SD in i värmen samtidigt som du skriker över vänsterns våld och vilket hot de är. Skrämmande.

  SvaraRadera
 6. Trist att behöva uppleva en sådan kräkning och förolämpning när man gör sin röst hörd! Tris att man ger sig rätten att stigmatisera människor! Tris att du inte lyssnar på annat än dina egna övertygelser! Trist att hatet gentemot oliktänkande har gjort dig så dömande att kategorisera alla som inte tycker som du som rasister och fascister! Ingenting förbryllar mig från att se hur vidrig vår verklighet är, din kommentar är ett exempel på detta! visst, det är skrämmande att genomskåda!!!

  SvaraRadera